Kategoriarkiv: Personlig utveckling

Är du motiverad eller hotiverad?

Det finns bara två metoder att nå resultat:

  1. Motivation
  2. Hotivation

Vilken har du mest använt för att nå de resultat du har idag?

Hotivation

Rädslan att förlora något är större än önskan om att få något. De flesta av oss är upplärda att bara prestera under hotivation.

I skolan så pluggade de flesta bara när de blev hotade att inte klara provet. Alla fick veta att man lärde sig bäst av att studera under en jämn tackt under hela läsåret, men trots det var det få som gjorde det. Hur många gånger har du bromsat inför en fartkamera med rädslan att få en fortkörningsböter? Har du varit ordentlig i skolan för att slippa kvarsittning? Går du till jobbet för att inte få sparken?

Motivation

Drömmen om att få något är större än rädslan att förlora något. Väldigt få människor är där de är idag endast p.g.a. motivation.

Personer som använder ordet ”vill” istället för ”borde” är i högre mån motiverade. Att kunna sätta upp ett mål, en dröm, en vision är det som får den motiverade att röra på sig. Förlusten av det man har idag är värt noll, för man vet att det man strävar efter är så mycket bättre.

Har du inom någon idrott gjort det där lilla extra för att stå överst på prispallen? Har du ansträngt dig att göra en riktigt fin present till någon du tycker om för att göra han/henne extra glad? Har du tränat extra hårt för att ha en riktigt snygg tvättbräda inför sommarsäsongen? Har du suttit och jobbat till tre på natten för att du glömmer bort tiden när du skapar det du gör?

Hantera skillnaden

Om du lär dig att hantera dessa två skillnader så kommer du kunna nå väldigt långt. Hotivation behöver inte vara dåligt, så länge man använder det på rätt sätt. Ett exempel från mitt egna liv är när vi köpte vår lägenhet i januari 2010. Den skulle totalrenoveras och vi bestämde oss för att ha inflyttningsfest 1:a april – exakt 80 dagar efter tillträdet. Vid köpetillfället hade vi inte bokat in några hantverkare eller bestämt oss för hur varken kök eller badrum skulle se ut. Men det första vi gjorde var att bjuda in ungefär 100 personer på inflyttningsfest den 1:a april. Efter det påbörjade vi arbetet med att styra upp renoveringen. Alla hantverkare förklarade att det inte skulle vara möjligt. Vänner och familj tyckte att vi var tokiga och ingen trodde på oss. Tror ni att vi tyckte det var jobbigt när hantverkare efter hantverkare (så kallade experter) inte vill ta jobbet för att de ansåg sig inte klara av det? Tror ni att vi tyckte det var jobbigt när leveranstiden på många saker var för lång för att kunna levereras i tid? Men vi kunde inte göra 100 personer besvikna genom att förklara att festen skulle flyttas fram. Vi hade satt oss i en situation där vi var tvungna att bli färdiga i tid. Vi var motiverade att få lägenheten färdig, för vi insåg hur bra det skulle bra. Men vi var också hotiverade av tanken att inte göra våra vänner besvikna. För att göra en lång historia kort så lyckades vi hitta bra hantverkare och den sista byggpappen drogs bort från golvet ungefär 10 minuter innan de första gästerna ankom och den första frågan vi fick var ”Vad fint här är! Hur länge har ni bott här?”. De kunde inte förstå att allt blev färdigt 10 minuter innan de kom och att vi skulle sova i lägenheten för första gången samma natt.

Hur skulle du kunna kombinera motivation och hotivation för att nå längre?

Laddar upp inför föreläsning i Lund

Sitter nu på kontoret och förbereder mig inför min föreläsning jag ska hålla i Lund tillsammans med Christoffer Caesar kl 13-15 i Kårhusets Aula inför ungefär 250-300 personer.

Det kommer att vara blandat med historier från våra erfarenheter och verktyg och modeller för att få sin business att växa.

Några av mina favoritklipp vi brukar visa under föreläsningen är:

Gratis föreläsning med Olof Röhlander

Den 13:e december kl 08:00-09:00 kommer Olof Röhlander att hålla en gratis föreläsning som är öppen för allmänheten. Bor du i Göteborgstrakten så rekommenderar jag dig starkt att ta dig dit och lyssna på honom. Läs mer om eventet på Facebook

Jag lyssnade på Olof i Stockholm för snart två år sedan och har sedan dess prenumererat på hans nyhetsbrev som dimper ner i min e-mail varje måndag. Om du vill ha lite extra pepp inför veckan, så rekommenderar jag dig att börja prenumerera på det! Förändring tar tid och nyhetsbrevet ger mig lite förändring varje måndag som i slutändan blir till en väldigt stor förändring. Olof har även skrivit boken Det blir alltid som man tänkt sig – jag älskar titeln och har självfallet boken!

Olof har lagt ner otroligt mycket tid och pengar på att studera mänskligt beteende och vad som driver framgång. Han är enligt mig den absolut bästa svenska föreläsaren inom sitt område som finns just nu. Har du råd att inte tillskansa dig hans kunskaper?

Joseph McClendon var i Malmö

I går var jag och Jenny på en inspirationsföreläsning av Joseph McClendon på Hilton här i Malmö. Jag visste inte mycket om Joseph innan föredraget. Men anledningen till att jag köpte biljetter var att han arbetat tillsammans med Tony Robbins. Tony räknas antagligen till världens största inspirationsföreläsare just nu och har bland annat varit med i Ted Talk. Om Tony har valt att arbeta med Joseph, så måste Joseph vara bra! Det var han!

Act and Think, not Think and Act
Min favoritdel från föredraget handlade om att agera först och tänka sen. För när du väl börjat röra dig mot det du vill, så kommer du lösa problemen du stöter på. Om du däremot väljer att tänka först, så kommer du ändå aldrig någonsin kunna lösa alla problem du skulle kunna stöta på – så varför lägga tid på att tänka först?
Jag kan lätt relatera detta till att starta och driva bolag. Om jag först skulle tänkt ut allt som behövdes för att starta bolag, så skulle jag antagligen fortfarande inte startat bolag. Men däremot så har jag blivit tvungen att lösa de problem som jag stött på under resans gång för att jag faktiskt startade och bara gjorde.

Det som också blir väldigt påtagligt vid den här typen av evenemang är hur mycket jag hört talas om och känner till, men som jag fortfarande inte applicerar. Det kanske är därför som det heter Personlig Utveckling. En Utveckling är en förändring, inte ett tillstånd.

Vilken förändring skulle du vilja ha allra mest just nu?