Är du motiverad eller hotiverad?

Det finns bara två metoder att nå resultat:

  1. Motivation
  2. Hotivation

Vilken har du mest använt för att nå de resultat du har idag?

Hotivation

Rädslan att förlora något är större än önskan om att få något. De flesta av oss är upplärda att bara prestera under hotivation.

I skolan så pluggade de flesta bara när de blev hotade att inte klara provet. Alla fick veta att man lärde sig bäst av att studera under en jämn tackt under hela läsåret, men trots det var det få som gjorde det. Hur många gånger har du bromsat inför en fartkamera med rädslan att få en fortkörningsböter? Har du varit ordentlig i skolan för att slippa kvarsittning? Går du till jobbet för att inte få sparken?

Motivation

Drömmen om att få något är större än rädslan att förlora något. Väldigt få människor är där de är idag endast p.g.a. motivation.

Personer som använder ordet ”vill” istället för ”borde” är i högre mån motiverade. Att kunna sätta upp ett mål, en dröm, en vision är det som får den motiverade att röra på sig. Förlusten av det man har idag är värt noll, för man vet att det man strävar efter är så mycket bättre.

Har du inom någon idrott gjort det där lilla extra för att stå överst på prispallen? Har du ansträngt dig att göra en riktigt fin present till någon du tycker om för att göra han/henne extra glad? Har du tränat extra hårt för att ha en riktigt snygg tvättbräda inför sommarsäsongen? Har du suttit och jobbat till tre på natten för att du glömmer bort tiden när du skapar det du gör?

Hantera skillnaden

Om du lär dig att hantera dessa två skillnader så kommer du kunna nå väldigt långt. Hotivation behöver inte vara dåligt, så länge man använder det på rätt sätt. Ett exempel från mitt egna liv är när vi köpte vår lägenhet i januari 2010. Den skulle totalrenoveras och vi bestämde oss för att ha inflyttningsfest 1:a april – exakt 80 dagar efter tillträdet. Vid köpetillfället hade vi inte bokat in några hantverkare eller bestämt oss för hur varken kök eller badrum skulle se ut. Men det första vi gjorde var att bjuda in ungefär 100 personer på inflyttningsfest den 1:a april. Efter det påbörjade vi arbetet med att styra upp renoveringen. Alla hantverkare förklarade att det inte skulle vara möjligt. Vänner och familj tyckte att vi var tokiga och ingen trodde på oss. Tror ni att vi tyckte det var jobbigt när hantverkare efter hantverkare (så kallade experter) inte vill ta jobbet för att de ansåg sig inte klara av det? Tror ni att vi tyckte det var jobbigt när leveranstiden på många saker var för lång för att kunna levereras i tid? Men vi kunde inte göra 100 personer besvikna genom att förklara att festen skulle flyttas fram. Vi hade satt oss i en situation där vi var tvungna att bli färdiga i tid. Vi var motiverade att få lägenheten färdig, för vi insåg hur bra det skulle bra. Men vi var också hotiverade av tanken att inte göra våra vänner besvikna. För att göra en lång historia kort så lyckades vi hitta bra hantverkare och den sista byggpappen drogs bort från golvet ungefär 10 minuter innan de första gästerna ankom och den första frågan vi fick var ”Vad fint här är! Hur länge har ni bott här?”. De kunde inte förstå att allt blev färdigt 10 minuter innan de kom och att vi skulle sova i lägenheten för första gången samma natt.

Hur skulle du kunna kombinera motivation och hotivation för att nå längre?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *