Jag (i egenskap av VD på Laris Fastigheter) blev intervjuad av Sydsvenskan för en tid sedan, som hamnade i en artikelserie:
- Hyresvärdar struntar i Boplats syds kö
- Vi vill ha kontroll över sammansättningen i våra hus
- Hyresvärdar dumpar lägenheter ingen vill ha till Boplats Syd
Men först lite bakgrund
Malmö Stad äger Boplats Syd, som ska genom
transparenta processer säkerställa att alla söker lägenhet på samma villkor – fritt från diskriminering och förtur.
Tanken är att det ska vara en rak kö utan inslag av diskriminering – alla ska ha lika rätt till en bostad.
Jag gillar verkligen tanken med tjänsten. Det låter ju rimligt att alla måste ha chansen att hitta någonstans att bo.
Men för att man som hyresvärd ändå ska kunna påverka litegrann om vem man får in, så kan man på Boplats Syd sätta vissa intervall och grundkriterier:
- Minimum lön
- Antal betalningsanmärkningar och hur gamla de som minst måste vara
- Vilken typ av inkomst som vi räknar som inkomst (förvärvsarbete, bidrar, kapitalinkomster, inkomster från enskild näringsverksamhet, studiebidrag/studielån, etc…)
- Antal personer som ska bo i lägenheten
- …samt flera som jag inte kommer ihåg
Vardagen som fastighetsägare
Som fastighetsägare får man vara med om en del problem när man hyr ut lägenheter – problem som man helst hade undvikit. Exempel på saker som har hänt i våra fastigheter under de 10 år jag varit i denna branschen:
- Mord
- Mordbrand
- Fått renovera en lägenhet efter att en hyresgäst flyttat ut från en lägenhet som 2 år tidigare var helt nyrenoverad
- Hyresgäster som hamnat i fängelse
- Hustrumisshandlare
- Missbruk av alkohol/droger
- Handel med vapen
- Slutat betala hyra och sen mystiskt försvunnit och lämnat hela bohaget
Även om ovanstående problem står för en väldigt liten del av vad vi sysslar med om dagarna, så tror jag att alla kan förstå att man som fastighetsägare vill vara noggrann med vem man hyr ut till. Så fort en hyresgäst är stökig, så förstör det inte bara för mig som hyresvärd. Det skapar problem och oro för alla som bor i det huset. Det viktigaste värdet man som fastighetsägare säljer när man hyr ut en bostad, det är trygghet och säkerhet. Om jag inte kan erbjuda det p.g.a att en granne är stökig, så har jag misslyckats med vårt viktigaste uppdrag.
Så när vi väljer en ny hyresgäst, så är det superviktigt att det är en stabil person som kan fungera bra tillsammans med de som redan bor i huset. När vi gör urval till potentiella hyresgäster, så är här våra objektiva kriterier som vi använder oss av:
- Hyresgästen ska senaste året deklarerat 2,5 ggr årshyran efter skatt
- Inga betalningsanmärkningar
- Rökfri
Men utöver det här har vi subjektiva kriterier som handlar om att hyresgästen ska:
- Vara kommunikativ
- Fungera bra tillsammans med de som redan bor i huset
- Vara en bra mix i relation till de som redan bor där. Dvs olika åldrar, kön, familjestorlek, etc…
Även om våra objektiva kriterier officiellt inte går att rucka på, så händer det att vi ruckat på dem. Exempel:
- Personer som de senaste åren arbetat utomlands och inte deklarerat någon inkomst i Sverige.
- Studenter lever nästan aldrig upp till de objektiva kraven. Men vi har ändå hyrt ut till många studenter
- Personen har en enstaka betalningsanmärkning
- m.m…
Jag tror att många kan relatera till ovanstående resonemang. Ni som rekryterat personal har säkert anställt någon som inte har ”rätt utbildning”, men som ni ändå tror på. Ni hade vissa objektiva kriterier när ni letade efter en livspartner, men det landade i något helt annat. osv…
När vi använde Boplats Syd
Jag har bara testat att hitta hyresgäst via Boplats Syd en gång. Med tanke på att vi inte fick använda våra subjektiva kriterier, så var vi väldigt noga med att strama åt de objektiva kriterierna, som förhoppningsvis skulle leda till att vi skulle leva upp till de subjektiva kriterierna. Man kan säga att vi var tvungna att vara väldigt fördomsfulla för att säkerställa att våra subjektiva kriterier kunde levas upp till. Jag tror att många andra hyresvärdar tänker likadant, vilket då lätt leder till att de som är kvar i Boplats Syd kö tyvärr kan liknas vid en ”slasktratt” (uttryck som Sydsvenskan använde för att beskriva kön hos Boplats Syd).
Vid det tillfället så vaskade Boplats Syd fram 10 st kandidater som fick komma till visning. I slutändan var det ingen av de 10 som ville ha lägenheten. Av någon anledning så var inte lägenheten tillräckligt attraktiv för att personerna skulle vilja gå miste om sin köplats hos Boplats Syd – där fanns ju möjligheten att det senare skulle komma en lägenhet som var ännu bättre än den som vi på Laris Fastigheter just nu förmedlade via Boplats Syd. Inte bara hade Boplats Syd misslyckats med sitt uppdrag, de hade också en långsam process – en process som blev ännu längre när vi till slut fick hyra ut via våra egna processer. Man kan tycka att det är en orättvis bedömning att basera sin åsikt om Boplats Syd på ett enda uthyrningsförsök. Men när vi själva redan hade väldigt effektiva och bra processer för att hyra ut lägenheter på, så måste jag erkänna att min motivation till att försöka en gång till med Boplats Syd var väldigt låg.
Artikelserien och slutsats
Det artikelserien visar är att många fastighetsägare väljer att publicera sina lägenheter på HomeQ istället för på Boplats Syd. På HomeQ är det fastighetsägaren som betalar och på Boplats Syd är det den lägenhetssökande som betalar. Så istället för att använda något som är gratis, så väljer fastighetsägare att betala dyra pengar för att kunna vara mycket mer flexibel i sin tilldelning av lägenheter. Hyresvärdar kan på HomeQ välja att tilldela lägenhet baserat på kötid, men kan även välja att tilldela på helt andra kriterier.
Det låter väldigt bra och är politiskt korrekt med en ”rak lägenhetskö” så att ”alla kan få bostad”. Men nuvarande system på Boplats Syd fungerar inte. Om de ska fortsätta finnas kvar och vara one-stop-shop för att få en hyresrätt, så finns det bara två vägar framåt. Bägge vägarna innefattar att på något sätt tvinga fastighetsägare att publicera sina lägenheter på Boplats syd, men med lite olika infallsvinklar
- Ta bort alla objektiva kriterier och alla lägenheter förmedlas i en rak kö utan möjlighet att ställa några som helst krav.
- Låta fastighetsägare ställa helt andra krav som baseras på subjektiva grunder.
Alternativ 1 är säkert något som Vänsterpartiet gärna hade infört. Men så länge de inte har ensam majoritet, så kommer det troligtvis behöva bli alternativ 2 istället. En demokratisering av lägenhetstilldelning måste inte alltid vara att staten styr över vem som får en lägenhet. Men däremot kan staten lagstadga att informationen om vilka hyresrätter som finns att ansöka till, finns tillgänglig för alla. På Laris Fastigheter har vi sedan länge haft ett RSS flöde för lediga lägenheter, som gör det lite enklare för externa aggregatorer att samla in information om vilka lägenheter vi har lediga. Kanske kan vi som fastighetsbolag enas om en standard för hur man rent programmatiskt tillhandahåller en lista på lediga lägenheter?
Precis som det är bra att granska Boplats Syd, så tror jag alla fastighetsbolag också vinner på att granska sig själva hur man tilldelar lägenheter. Även om vi på Laris Fastigheter säger att vi inte diskriminerar p.g.a. kön, religion eller var man kommer från – så finns mycket forskning som pekar på att man undermedvetet hellre väljer personer som är lika en själv. Så från och med nu, så döljer vi namnen på de som gjort ansökningar. I ett senare skede i processen visar vi såklart namnen – det blir annars märkligt om man ska ringa till någon som sökt en lägenhet och inte vet vad personen heter… 😅
Hur tror du att framtiden tilldelning av lägenheter kommer gå till? Kommentera gärna nedan!