Sekretessavtal & Affärsänglar

Ibland händer det – jag får ett NDA (Non disclosure agreement eller Sekretessavtal) för påskrift innan jag får de mest grundläggande informationen skickat till mig. Jag skriver aldrig på. Låt mig ge en förklaring hur jag tänker.

Men först lite bakgrundsinfo vad som händer innan en affärsängel investerar.

Jag brukar försöka titta på 100 startups för att investera i 1. Det betyder att jag tittar på 100 pitch deck (en kort powerpoint presentation som beskriver vad entreprenörerna gör och vill göra) för att göra en investering. Av de 100 så kanske jag har möte med 20. Av de 20, så investerar jag i 1. Om jag väl är så pass intresserad att jag börjar göra en djupare undersökning – ja då är jag så klart villig att skriva på ett NDA. Men absolut aldrig i ett initialt skede!

Det händer väldigt ofta att jag pratar med entreprenörer som är konkurrenter. Anledningen är att om en entreprenör får en affärsidé, så är det väldigt troligt att någon annan entreprenör också får samma eller en snarlik affärsidé. En ny idé är bara en sammanslagning av två gamla idéer. Därför brukar en ”unik affärsidé” sällan vara unik. Entreprenörerna har läst samma nyhetsartiklar, tittat på samma tv-program eller blivit inspirerad av samma TED-talk.

Det är aldrig affärsidén eller affärsplanen som kommer avgöra ditt bolags framgång – det är exekveringen. Din exekvering blir inte bättre för att du har ett NDA. Troligtvis gör det istället exekveringen sämre när du fokuserar på administrativt tunga (och tråkiga) uppgifter istället för att bygga bolagsvärde genom att ringa fler kunder. Om ditt bolags framgång är så fragilt att du inte kommer våga prata ganska öppet med mig om ditt bolag p.g.a. rädslan att jag skulle stjäla din idé – då är det också väldigt osannolikt att jag kommer investera i ditt företag. Det krävs mycket tid, kärlek och engagemang för att bygga ett framgångsrikt bolag. Även om jag fortfarande har mycket kärlek att ge, så har jag inte så mycket ledig tid eller engagemang att försöka mig på att bygga en konkurrent till ditt bolag. Din uppgift är att försöka få till ett möte med mig eller annan affärsängel. Även om det mötet inte leder vidare till en investering så kommer troligtvis både du och jag lära oss något från det mötet. En lärdom som troligtvis tar dig närmare mot ditt mål. Snälla – låt då inte en tidig NDA begäran vara ett hinder för att ta dig till första mötet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *