Direktreklam när den är som bäst

Filip Larsson Veckans Affärer

Jag fick den coolaste direktreklamen någonsin. Självfallet passade jag på att ta ett foto och posta på Facebook. Gilla-markeringarna och kommentarerna flödade in och vännerna var så klart mäktade imponerade över att jag var på första sidan av Veckans Affärer!

Men det var inte hela sanningen…

Dock var tidningen bara del av en väldigt effektiv DR-kampanj från Veckans Affärer där de ville göra reklam för sitt nya och omarbetade magasin. Jag var då del av ”de 30 000 mest inflytelserika och nytänkande inom svenskt näringsliv” som alla fick sitt namn på förstasidan av tidningen specifikt skickade till sig.

Mottagaranpassad DR-reklam är något av det coolaste man kan göra. Mottagarna blir helt chockade när det kan läsa sitt egna namn eller något som handlar om dem i ett utskick. Det är så klart mycket billigare att göra den här typen av grejer via e-mail, men mottagaren blir då inte lika chockad som när det sker via print.

Det coolaste DR-utskicket som jag gjort är via e-mail till vänner som deltog på en större fest jag hade haft. I mailet tackade jag snällt för att alla kunde komma och infogade lite roliga bilder som hade tagits från festen. På just denna festen hade min pappa helt plötsligt hittat ett par trosor som fångades på bild när han höll upp dem frågandes. Denna bild använde jag sedan i mailet tillsammans med mottagarens namn. Exempel: ”Sofia: Är det här dina trosor?”. Det blev så klart lite konstigt till de manliga deltagarna som fick sitt namn infogat, men flertalet kvinnliga deltagare hörde av sig och tyckte att det var oförskämt att nämna dem vid namn bredvid ett par trosor som inte var deras! Så kan det gå när man använder mottagaranpassad DR! =)

One thought on “Direktreklam när den är som bäst”

  1. I tryckbranchen är detta väldigt enkel form av personalisering eller variabeldata. Det man gör är egentligen bara att flytta information från adressfältet på baksidan av trycksaken till framsidan och förstorar upp den… Busenkelt egentligen. Det som förvånar mig är hur stor effekt det här får. Gång på gång blir mottagarna imponerade av att få sitt namn på trycksaken. Ett namn som egentligen funnits där hela tiden. Sen finns det ju de här ”personaliserade” DR-utskicken som går överstyr fullständigt och sätter ut mitt namn 7-8 gånger i en folder på 4 sidor. Det får totalt motsatt effekt i mina ögon.

    Nä, jag önskar att man tog det här med variabeldata till en lite högre nivå. Utnyttja all information du har i ditt kundregister för att konstruera en riktigt personlig information. Det kräver visserligen att du har ett antal olika versioner av bilder, texter och kanske layouter, men med rätt struktur och strategi är jag övertygad att du kan få mycket bättre respons än med bara ett namn. //Max

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.