larsfast blir laris fastigheter

Larsfast blir Laris Fastigheter

Äntligen! Nu är namnbytet av mitt fastighetsbolag klart. Vi har bytt från ”Larsfast” till att nu heta ”Laris Fastigheter”. ”Laris” på latin är plural av ”hem”. Med tanke på att vi mest hyr ut lägenheter, så tyckte jag att det var ett passande namn.

Varför namnbyte?

– Välkommen till Larsfast du pratar med Filip
– Jasså? Fast då skulle jag vilja prata med Lars
– Fast det finns ingen Lars. Det är mig du ska prata med
– Men du sa ju ”Lars, fast du pratar med Filip”??

Det har gjort att vi istället börjat kalla oss för ”Larsfast Fastigheter”. Men med tanke på att ”Larsfast” var en förkortning av ”Larsson Fastigheter” (vilket för övrigt är ett annat privat fastighetsbolag i Malmö som vi blivit tagna för att vara några gånger), så blev det som att säga Salsa Sås (salsa = sås på spanska). Det har också visat sig att man kan heta Lars Fast, vilket också gjorde allt ännu mer förvirrande… Till slut började vi tröttna på alla de här olika egenheterna så det blev dags att ta fram ett nytt namn för verksamheten.

Processen

Som förebild till nytt bolagsnamn tittade jag och min fru runt bland andra väldigt framgångsrika entreprenörer/företagare, vad de har döpt sina fastighetsbolag till. Vi började då gilla varianten ”NÅGOT_UNIKT_NAMN Fastigheter”. NÅGOT_UNIKT_NAMN skulle gärna vara något på latin som hade en häftig och vidlyftande större betydelse. Vi ville att NÅGOT_UNIKT_NAMN ska vara relativt kort (max 6 bokstäver), att det ska gå att enkelt särskilja som ett unikt namn men att det tillsammans med termen ”Fastigheter” ska göra det klart och tydligt vad man sysslar med. Vi ville också att vårt varumärke skulle stå för: Trygghet, stabilt, hemtrevligt, säkert, välkomnande, boende/hem. Vi började då söka upp latinska ord för dessa olika värdeorden. Jag blev förvånad hur många ord som finns på latin som faktiskt betyder bostad/hem. På latin-dictionairy.net fanns där 54 st (!) olika ord för ”hem”. Mitt där i listan fanns där ett ord som vi fastnade ganska snabbt för: ”Laris” (Det kan hända att förälskelsen blev enkel när det innehåller liknande bokstäver som ”Larsfast”). Vi började nu testa namnet på vänner och bekanta – dels vad de tänkte på när de hörde namnet, men också hur de skulle stava det. Det blev en väldigt problemfri undersökning och vår förälskelse för Laris Fastigheter växte sig starkare! =)

För att säkerställa att vi skulle kunna använda varumärket fritt, så valde vi därefter att registrera varumärket ”Laris” hos PRV. Det tog typ ett halvår (!) att få det registrerat, men när vi väll fick det godkänt så var det bara att skicka in ändringsanmälan till bolagsverket och förbereda det officiella namnbytet.

Logotype

Ett varumärke är inget utan en bra logotype. Från de otaliga bolagen som jag varit inblandad i, så tycker jag mig skapat mig en uppfattning om vilka krav vi ville ha på vår logotype:

 • Tydligt urskiljbar
 • Få färger (så att det blir billigare och enklare att trycka när man inte kan trycka digitalt)
 • Få detaljer (så att den kan vara hur liten som helst utan att tydligheten i den minskar)
 • Ska kunna göras i både liggande, stående och kvadratisk version (olika miljöer kräver olika proportioner på sin logotype)
 • Det ska bestå av en ikon/logga som kan användas fristående från texten
 • Ska kunna användas både med och utan texten ”Fastigheter”
 • Grundfärgen ska vara blå (för att jag för länge sedan läste en artikel om att blått inger förtroende. T.ex. har många banker och försäkringsbolag blå logotype)

Vi använde oss av DesignCrowd för att ta fram logotypen. För några hundra dollar får man massvis av designers att skicka in olika förslag på logotype. Detta var första gången som jag använde en crowdsourcing för att ta fram en logotype. Efter denna processen så tror jag aldrig att jag kommer använda någon annan metod igen. Det var helt fantastiskt så många bra olika designs man kan få. Det gör att man samtidigt upptäcker bredden på vilka olika möjligheter det finns – vilket man oftast går miste om, om man ger uppdraget till en enskild byrå.

Logotypen som vi valde uppfyllde samtliga av våra krav. Utöver det så gillade vi att L:et också ser ut som en hörnfastighet. Vi har lite skämtsamt tidigare sagt att vi bara ska äga hörnfastigheter (vilket vi idag följer där 2 av 2 av våra fastigheter är hörnfastigheter…). Den är också del av en större geometrisk figur som jag som barn satt och ritade om och om igen och aldrig kunde sluta fascineras över att något jag ritade på papper kunde uppfattas som tredimensionellt på så många olika vis. 🙂

laris-long

Laris Fastigheter i liggande lång version

laris-portrait

Laris Fastigheter i stående version

laris-short

Laris i kort liggande version

LARIS_portrait-bw

Monocrom version. Kommer endast användas i tryckt version när flerfärgstryck inte lämpar sig.

laris-square

Helt kvadratisk ikon. Utmärkt att använda som favicon på hemsidan, profilbild på vår facebook-sida eller andra liknande digitala sammanhang

Hemsida

Det är helt tokigt att larsfast’s hemsida har kunnat vara så dålig som den var. Trots att min huvudsysselsättning i Tilf är att bygga och driva tjänster online, så hade jag verkligen inte lagt mycket tid på att göra den särskilt bra. Vi bestämde oss då för vissa grundläggande krav som skulle gälla för Laris hemsida:

 • Hemsidan ska hantera olika krav från två olika typer av besökare har:
  • Existerande hyresgäst: Kunna hitta hyresgästinformation och göra felanmälan
  • Lägenhetssökande: Lyckas ansöka om en lägenhet vi har ledig alternativ prenumerera på vårt nyhetsbrev för lediga lägenheter
 • Vara mobilvänlig
 • Vi ska sälja in oss själva som en attraktiv hyresvärd
 • Vara snabbladdad och utan tunga script (varken frontend eller backend)

En av mina kollegor på Tilf tipsade mig då om att använda Skeleton, vilket visade sig vara ett utmärkt val. Sidan byggdes sedan vidare på samma backend som Larsfast var byggt på. Resultatet ser ni om ni går till www.laris.se. För att attrahera ”moderna människor”, så skapade vi också Laris på Facebook i enda syfte att lägga upp inlägg när vi har lediga lägenheter.

Nu kör vi!

laris-brandfiltIgår och idag har våra hyresgäster fått utdelade en vit brandfilt med Laris-loggan tryckt mitt på, tillsammans med ett personligt underskrivet brev från mig och Jenny där vi berätta om namnbytet. Jag hoppas nu att vi lyckas kommunicera tydligt till alla hyresgäster om namnbytet och att de blir lika nöjda som vi över bytet! 🙂

Läs mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *