Snabboteket uppköpt av Apoteket AB

2010 var jag med och startade Snabboteket med mål att revolutionera hur läkemedel säljs utanför apoteken. I fredags bestämde sig Sveriges största Apotekskedja, Apoteket AB, att detta är viktigt även för dem och därför valde att förvärva 100% av bolaget. I och med detta har jag inga mer engagemang i bolaget. Nedan tänkte jag berätta lite om min resa.

Min roll i Snabboteket har varit styrelseordförande. Jag har träffat Johan Bergenholtz (VD) varje vecka och pratat i telefon flera gånger i veckan i syfte att stötta honom till att vara den bästa VD han kan vara. Mitt huvudsakliga fokus under den här tiden har varit Tilf AB. Trots detta är det väldigt många som har bilden av att Snabboteket har varit min huvudsakliga verksamhet. Det är inte så konstigt kanske, med tanke på de enda offentliga framträdanden jag har gjort har varit i Snabbotekets kostym. Väldigt tidigt så bestämde vi oss för att vi var tvungna att synas för att bolaget skulle lyckas.

Första apoteksmässan. Från vänster: Jacob Lönroth, Göran Hägglund, Johan Bergenholtz, Filip LarssonVår första Apoteksmässa. Fr.v: Jacob Lönroth, Göran Hägglund, Johan Bergenholtz, Filip Larsson.

Vårt första offentliga framträdande gjorde vi på Apoteksmässan 2010. För att få maximal synlighet till minst pengar, så beställde vi gröna skräddarsydda kostymer från Kina. Mycket riktigt fick det önskad effekt. Syftet med besöket på mässan var att övertyga läkemedelsbolag att de borde jobba med oss. Det största läkemedelsbolaget på mässan var GlaxoSmithKline (GSK), som bland annat har Alvedon. Vi hade bestämt oss för att prata med dem sist av alla så att vi kunde öva vår pitch på alla mindre bolag innan vi var redo för den stora draken. Men vi han aldrig med att approacha dem själva. De blev så nyfikna på våra gröna kostymer så efter första dagen på mässan så drog de in oss i sin monter för att de ville veta vem vi var och vad vi gjorde. Tror ni att de lyssnade på oss då? Självfallet! =)

Tyvärr blev det inget samarbete med GSK, men flera av dem vi träffade på mässan har produkter som har lanserats genom Snabboteket.

Senare samma år hade vi möte med Veolia Transport i Malmö för att få in produkterna på deras tåg. Kl 11:00 den tisdagen var vi klara med mötet och stod på deras parkering och pratade. Jag berättade då att Venture Cup hade inlämning för sin affärsidétävling kl 13:00. Först hade vi ett ganska negativt snack om Venture Cup. Både jag och Jacob hade varit med och tävlat tidigare och hade bara dåliga erfarenheter av det. Det hade bara krävts en massa tid att skriva affärsplan och utbytet hade inte varit värdefullt (läs: Vi hade inte vunnit några priser). Vi bestämde oss till slut för att faktiskt skriva ihop något snabbt. Så vi åkte hem på vars ett håll och startade ett Google Docs och en Skype-konferens. Kl 12:00 började vi skriva ihop vår affärsidé och kl 13:00 var det inlämning. Våra 4 sidor lämnades in prick kl 13:00. Puh!

Efter vinsten i Venture Cups affärsidétävling köpte vi direkt en flaska champagne för prispengarna.

6:e december var det dags för prisutdelning på Mejeriet i Lund. Vi dök upp med våra gröna kostymer och blev en av vinnarna i Bästa Affärsidé. Storyn om att vi skrev affärsidén på 1 timme har aldrig tidigare berättats publikt. Vi tyckte nästan det var lite pinsamt att vi med så liten insats kunde vinna. Men vad det egentligen handlade om var att vi under flera månaders tid hade vridit och vänt på affärsidén och pratat igenom hur vi ska göra samt träffat både potentiella leverantörer och kunder. Då gick det i slutändan ganska snabbt att skriva ihop affärsidén till Venture Cup på 4 sidor. Detta resulterade i att vi blev motiverade att fortsätta i Venture Cup och lämna in till Affärsplantävlingen. Den vann vi också i Syd och vi kom vidare till Sverige-final där vi kom 3:a.

Under 2011 låg fokus på att träffa olika leverantörer och 2012 började produktionen styras upp. Här var vi på väg att trampa på en riktig mina. Det slutade med att vi bara hade 1 företag kvar som var intresserade att producera upp våra varor. Detta passade de på att utnyttja maximalt och gav oss hela tiden sämre och sämre villkor. För att de skulle producera upp varorna, så ville de också bli delägare i Snabboteket – på för dem väldigt bra villkor. Ett tag så hade vi en överenskommelse klar där vi skulle släppa in dem som delägare. Men vi hade en magkänsla att det här var inte rätt. Man kan hamna i en väldigt konstig situation när en part både är leverantör och ägare. Vems intressen ska man bevaka när någon sitter på dubbla stolar? När parten fortsatte att försöka förhandla ytterligare fördelar, så sa vi till slut stop och meddelade att vi inte var intresserade av att jobba med dem längre. Då helt plötsligt gick de med på vårt ursprungsförslag. Men vid det laget hade vi redan fått insikten att vi inte ville jobba med dem. För att en affär ska vara framgångsrik, så måste den vara tvåsidig – bägge parter måste känna att de är vinnare. När nu motparten hade visat sitt sanna jag och bara såg till sitt egna bästa, så visste vi att de var fel för oss. I alla affärer som jag gör så är det viktigt för mig att det är win-win. Om jag inte förstår varför motparten ska göra affären, så lägger jag inte någon tid på att få affären i hamn.

Helt plötsligt stod vi med avtal färdiga från våra leverantörer men vi saknade någonstans att producera. Det var väldigt nervöst och vi stod där och förstod helt plötsligt inte hur vi skulle kunna ta oss vidare. Lyckligtvis så fick vi kontakt med ett annat företag (som vi av någon märklig anledning tidigare hade missat att de fanns) som drevs av en väldigt duktig och serviceinriktad VD. Jag och Johan tog en lunch med honom och det blev klart väldigt snabbt att han förstod vad win-win är. Snabboteket har fram tills idag packat alla läkemedel i hans fabrik.

När nu produktionen var planerad så krävdes det lite mer pengar. Vi pitchade på Connect Skåne och fick kontakt med ett gäng med affärsänglar som gillade oss och det vi höll på med. Några av dem hade jag träffat tidigare, då jag själv också varit/är aktiv affärsängel hos Connect Skåne. Vi passade också på att med hjälp av investerarna skapa en riktig styrelse. Sammanfattningsvis fick vi in väldigt bra investerare och kan komma fram till att det finns mycket pengar tillgängligt bara man vet hur man ska fråga efter det…

Initialt hade vi följande marknader:

  • Servicehandel
  • Tåg/buss/färjor
  • Hotell
  • Camping
  • Nöjesparker

Men det var ganska tufft att tillhandahålla en bra produkt/service till ganska olika kunder från ett så här litet företag. Vid årsskiftet 2014/2015 var vi inne i en ganska djup kris. Vi var osäkra på vad vi höll på med, försäljningen hade inte gått så bra som vi hade planerat och en av medgrundarna Jacob Lönroth valde att lämna bolaget. Vi började analysera och titta på vad vi egentligen höll på med och var vi hade nått framgång. Det blev tydligt att hotellen var där vi skulle satsa.

2015 blev året som vi fokuserade på Hotellmarknaden

Vi hade samtidigt snart slut på pengar och behövde göra ytterligare en finansieringsrunda. Målet med de nya pengarna var att bevisa oss att vi kan bli ett lönsamt bolag bara på hotell. Pengarna skulle räcka fram till augusti för att då ta in en större investeringsrunda.

Under sommaren började vi då arbetet med att säkerställa finansiering för fortsatt drift. Diskussion med existerande ägare och riskkapitalbolag påbörjades. Men som ett sidospår så ville vi samtidigt utreda om vi skulle kunna sälja hela bolaget. Ganska tidigt i bolagets historia (tror det var 2011) hade ett stort amerikanskt läkemedelsbolag flaggat upp för att de var intresserade av att köpa oss. Då var det alldeles för tidigt tyckte vi, men självfallet så skulle vi denna gång prata med det amerikanska bolaget för att se om det kanske var något som var intressant för dem att göra nu. Men för att utsätta dem för lite konkurrens gick vi även ut och pratade med andra aktörer. Inför alla de här olika mötena vi hade, så var det ett specifikt möte som jag var väldigt självsäker inför: Apoteket AB. Vi hade tittat på vad vi vill och vad de vill, vad vi gjorde och vilka funktioner de hade som Snabboteket skulle kunna dra nytta av. Inför våra förberedelser så kommer jag ihåg att jag sa till Johan flera gånger att jag inte förstod varför de inte redan kontaktat oss för att köpa hela bolaget – jag fick en väldigt stark känsla av win-win.

Apotekets VD Ann Carlsson tar en selfie tillsammans med oss strax efter att överlåtelseavtalet signerades på Apotekets huvudkontor i Solna

Ett par månader senare så är affären färdig: Apoteket AB har köpt 100% av aktierna i Snabboteket AB. Det har varit väldigt roligt att vara med i den här säljprocessen med ett så här stort företag som Apoteket är. Jag har tidigare bara stått på köpar-sidan, men nu har jag också varit med och gjort min första exit.

Efter att jag nu lämnat Snabboteket, så kommer jag att jobba vidare i huvudsak med Photago, men ser även fram emot att få mitt fastighetsbolag och ängelinvesteringar i andra bolag att fortsätta växa. Jag tror att Snabboteket kommer fortsätta en väldigt spännande resa med Apoteket som nya ägare – där finns fortfarande mycket kvar att göra.

Summan som Apoteket betalade för aktierna då? Den är tyvärr hemlig… 😉

Tidningsartiklar om affären: (uppdateras löpande)

3 tankar om “Snabboteket uppköpt av Apoteket AB”

  1. Kul resa! Spännande läsning. Hoppas det blev en bra affär från båda parter 😉 Och att det här inte är sista resan vi sett dig vara med på.

    Keep it up!

    /Anton

  2. Hej Filip
    Kul att läsa vad du har för dig nu för tiden, verkar som det varit en spännande resa. Hoppas dina framtida affärer går lika bra, eller bättre 😉
    /jimmy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *