Vanliga Varumärkes-SCAMs

Jag håller på att byta namn på mitt fastighetsbolag till ”Laris Fastigheter”. Innan jag gör bytet av bolagsnamn så försöker jag registrera ”Laris” som varumärke. Jag har varit med och registrerat en del olika varumärkena för de olika bolagen som jag är involverad i. I samtliga fall så har jag fått olika fakturaliknande brev om olika europeiska register som man ska betala till. Första gången jag fick ett sådant brev så blev jag väldigt konfuderad och väldigt nära att betala in beloppet. Förhoppningsvis har du kommit till det här blogginlägget för att du har fått ett liknande brev.
Det finns två europeiska varumärkesregister som är legitima:

 • OHIM
 • WIPO

Nedan tänkte jag samla en lista med icke legitima varumärkesregister som jag har fått brev från: (hjälp mig att fylla på listan! Kommentera vilka företag som du fått brev från)

 • TPR European Trademark Publication Register
 • TPP Trademark and Patent Publication, VAT: PL6692523443
 • TM-Edition LTD (tmedition.com), International Catalogue of Trademarks, Hungary
 • ETP European Trade Mark Publication, Slovakia
 • IPTO – International Patents and Trademark Organization, Bratislava, Slovak Republic
 • RPT Services – World Wide Patent Service, Bratislava, Slovakia
 • WPTS – World Patent & Trademark Service, Praha, Czech Republic
 • WIPT – World Patents Trademarks – Register of International Patents and Trademarks, www.wipt.biz, Bratislava, Slovak Republic
 • IP Save, Slovak Republic, ip-save.eu
 • TPR – International Trademark Publication Register, Warszawa, tpr-service.com
 • TM Selection – Registration of Trademark Selection, Zurich, Switzerland, tm-selection.com
 • Gaia Almanach, Budapest, Hungary

Det som brukar vara gemensamt för all den här typ av fakturering är att de innehåller texten

Please notice, that this is not an invoice. This is an offer for…

I Sveriga kallas den här typen av fakturering för bluff-fakturering och kan ge fängelse. Pappret som skickas ser uppenbart ut som om det vore en faktura och företaget som mottar den har nyligen gjort en varumärkesregistrering, så ”fakturan” skulle kunna vara legitim…

varumärke scam
”Fakturan” som jag fick som uppenbart är en bluff-faktura. Betala inte denna typ av fakturor!

Vilka fler företag har du fått liknande Varumärkes SCAM-försök från? Hjälp mig att fylla på listan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.